Koelplaten voor transportkoeling | De Ridder Packaging

Koelplaten voor transportkoeling van voedsel en mobiele catering

Koelplaten bieden een voordelige manier van transportkoeling. Zo kunt u met behulp van koelplaten zonder elektriciteit uw klaargemaakte maaltijden te koelen te houden. Hierbij kunt u denken aan ijs in de ijscowagen en koude gerechten als salades en desserts bij het buffet. Bent u benieuwd welke koelplaten geschikt zijn voor uw toepassing en waarom? U leest het in dit artikel.

De juiste koelplaat: waar moet u op letten?

Bij het kiezen van een voor u geschikte koeloplossing, kunt u letten op een aantal aandachtspunten. Ten eerste kunnen de afmetingen belangrijk zijn. Hoe beter de maat van de koelplaat aansluit op uw opbergsysteem, des te optimaler het koelresultaat. Horecaondernemers en cateraars gebruiken bijvoorbeeld vaak de Gastronorm maatindelingen.

Ten tweede zijn er verschillende mogelijkheden in het materiaalgebruik van koelplaten. Zo kunt u kiezen voor een kunststof variant, maar zijn er ook varianten beschikbaar in bijvoorbeeld roestvrijstaal.  

Tot slot is het van het grootste belang dat een koelplaat de door uw gewenste temperatuurrange kan bereiken en behouden. Er zijn verschillende mogelijkheden denkbaar voor verschillende toepassingen: een ijsboer zal zijn producten waarschijnlijk op een lagere temperatuur willen bewaren dan een saladeverkoper.

1.      Afmeting: koelplaten voor Gastronorm maatindeling en andere afmetingen

De in Zwitserland geboren Gastronorm maatindeling wordt door veel restaurants en cateraars gebruikt. Deze maatindeling bestaat uit een aantal standaardmaten voor roestvaststalen bakken waarin voedsel zowel bereid, gekoeld, in de over geplaatst en uitgestald kan worden. De 1/1 Gastronorm afmeting is 325 x 530 mm. De Gastronorm afmeting kan worden verkleind tot maar liefst 1/9 (108 x 176 mm), maar kan ook worden vergroot tot 2/1 (650 x 530 mm).

Door de populariteit van de Gastronorm zijn gerelateerde producten ook in afmeting afgestemd op deze maatindeling. Zo levert De Ridder Packaging koel- en vriesplaten die precies passend zijn voor Gastronorm 1/1 en Gastronorm ½. Daarnaast leveren we ook koelplaten in andere afmetingen.

2.     Materiaal van koelplaten: High Density Polyethyleen

Wanneer u op zoek bent naar koelplaten, zult u varianten van verschillende materialen tegenkomen. De koelplaten van De Ridder Packaging zijn gemaakt van High Density Polyethyleen (HDPE). Dit materiaal is een kunststofvorm, welke zich kenmerkt door haar vochtafstotendheid, UV-bestendigheid en weersbestendigheid. Het materiaal blijft in tact bij een brede temperatuurrange van -30 tot +80 graden Celsius, en is daarom uitermate geschikt voor de toepassing als koel- of vriesplaat. HDPE heeft een scherpe prijs-kwaliteit verhouding, want ondanks de relatief lage prijs is het een sterk materiaal. Hierdoor hebben de koelplaten een lange levensduur.

3.     Temperatuur: koel uw voedsel op de juiste temperatuur

De koelplaten koelen uw gerechten standaard op 0 tot 8 graden Celsius. Voor een goed koelresultaat vriest u de koelplaten van tevoren in op -18 graden Celsius. Het is echter ook mogelijk om het vriespunt van het koelmiddel waarmee de platen gevuld zijn te verlagen. Dit kunnen we realiseren door de samenstelling van het koelmiddel te veranderen. U kunt op deze manier een temperatuur van -21 graden Celsius bereiken. Ideaal voor het op temperatuur houden van bevroren producten.

Advies op maat

Bij De Ridder Packaging bieden we een breed assortiment aan koelmiddelen voor het gekoeld of geconditioneerd vervoeren en bewaren van producten. Door onze productiefaciliteit op locatie, kunnen we een maatwerk oplossing realiseren voor iedere transportuitdaging. Heeft u vragen of wenst u advies? Neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met u mee.

Onze experts

Onze experts staan met meer dan 25 jaar kennis voor u klaar om voor elk transport probleem een passende oplossing te vinden! We houden ons hoofd koel en bieden klant-en-klare oplossingen!

Rick Huissen
Tijn Nieuwendijk
Lex Appel
Bart Kroes
Kom in contact!