Gekoeld AGF-transport: zo pakt u het aan | De Ridder Packaging

Gekoeld vervoer van aardappelen, groente en fruit: zo pakt u het aan

In Nederland plukken we dagelijks de vruchten van de expertise op agrarisch gebied die we door de eeuwen hebben opgebouwd. Niet alleen op eigen bodem maar over de hele wereld genieten mensen van in Nederland verbouwde aardappelen, groente en fruit. Het juist bewaren en vervoeren van deze producten is echter gecompliceerd en kan bij fouten leiden tot hoge uitvalpercentages. In dit artikel leest u waar u rekening mee dient te houden bij nationaal en internationaal vervoer van aardappelen, groente en fruit.

Markt van aardappelen, groente en fruit (AGF)

Nederland is groot in de export van groente, fruit en aardappelen. Zo is Nederland na de VS de grootste exporteur van landbouwproducten wereldwijd. Kijkend naar de recente ontwikkelingen, zien we een afname in de snijbloemenexport en overige sierteelt in het eerste kwartaal van 2020 ten opzichte van 2019. Opvallend genoeg is er voor groente en fruit daarentegen juist een stijging te zien in de exportwaarde (CBS, 2020). Ook in eigen land profiteren we van groente, fruit en aardappelen van eigen bodem. 

Na het oogsten worden AGF-producten vaak snel op transport naar de bestemming gezet. Hoe langer hiermee gewacht wordt, des te groter het risico op kwaliteitsverlies tenslotte is. Maar wat zijn de optimale omgevingscondities van aardappelen, groente en fruit, en hoe waarborgt u de kwaliteit van AGF-producten tijdens transport? We vertellen u er graag meer over. 

Aardappelen, groente en fruit nationaal en internationaal vervoeren

In de wereld van aardappelen, groente en fruit zijn claims voor afgekeurde producten die niet op het gewenste kwaliteitsniveau aankomen helaas niet zeldzaam. Wanneer de opslag- en transportcondities niet optimaal zijn, kan de kwaliteit van AGF al snel achteruitgaan, met uitval tot gevolg. Dat gaat al snel om hoeveelheden van 20-30% van de totale oogst.

AGF-producten zijn met name voor de volgende externe factoren erg gevoelig:

  • Temperatuurwisselingen. Tijdens transport kunnen versproducten aan verschillende externe omstandigheden worden blootgesteld. Bijvoorbeeld door overplaatsing van het ene naar het andere voertuig. Grote schommelingen in de temperatuur zijn echter funest voor de kwaliteit.
  • Te hoge temperaturen. Kwetsbare versproducten zoals zacht fruit en champignons dienen direct na het oogsten te worden gekoeld. Zo wordt bederf namelijk vertraagd. De optimale koeltemperatuur wisselt per product, maar ligt doorgaans tussen de 0 en 8 graden Celsius.
  • Vocht. Wanneer vers groente en fruit wordt bewaard of vervoerd in een te vochtige omgeving, treedt er schimmelvorming op. Houd uw producten droog tijdens transport door gebruik te maken van vocht-absorberende verpakkingsmaterialen.
  • Te veel licht. Aardappelen zijn een voorbeeld van een typisch product dat gevoelig is voor te veel licht. Licht stimuleert namelijk de vorming van solaline, wat een natuurlijke gifstof is. Hierdoor ontstaan er groene plekken op de aardappelen. U dient aardappelen daarom droog te bewaren en te vervoeren. 

Hulpmiddelen voor gekoeld transport van AGF

Aardappelen, groente en fruit zijn dus gevoelig voor externe condities. Om te zorgen dat uw oogst vers aankomt op de bestemming, of dit nu in Nederland of in het buitenland is, kunt u verschillende maatregelen treffen.

Allereerst is het aan te raden uw producten gekoeld te verzenden. Hiervoor kunt u gebruikmaken van koelelementen en isolerende verpakkingen. Omdat verpakkingsmiddelen voor verre transporten doorgaans achterblijven op de bestemming, kunt u hierbij het beste gebruikmaken van koelmiddelen voor eenmalig gebruik. Hierbij kunt u denken aan gelpacks. Binnen de AGF-branche zijn No sweat gelpacks populair, omdat deze naast een koelende functie ook een absorberende functie hebben. Zo wordt vocht dat tijdens transport ontstaat direct opgevangen en blijven uw producten droog. 

U kunt ook kiezen voor speciaal ontwikkelde absorptiematten. Deze houden uw producten droog gedurende transport, waardoor schimmels en ziekten geen kans krijgen. Zo houdt u het risico op uitval van uw oogst laag.

Bij zacht fruit en kwetsbare groenten wordt er naast koelelementen ook vaak gebruikgemaakt van pallethoezen. Door een pallet met kleine verpakkingen versproducten te beschermen tegen extreme externe omstandigheden (zoals bijvoorbeeld hoge temperaturen op een buitenlands vliegveld) worden uw producten niet aan hoge temperaturen of temperatuurschommelingen blootgesteld. De pallethoezen behouden niet alleen een constante temperatuur maar weerkaatsen ook licht van buitenaf. 

Download gratis whitepaper

Het vervoeren van versproducten is een uitdaging op zich. In ons gratis Whitepaper, gericht op het vervoer van AGF-producten, leest u alles over de optimale transportcondities van aardappelen, groente en fruit.

Mocht u vragen hebben of op zoek zijn naar een oplossing voor een specifieke transportuitdaging, neem dan gerust contact met ons op. Onze experts denken graag met u mee. Geen uitdaging is ons te gek.

Onze experts

Onze experts staan met meer dan 25 jaar kennis voor u klaar om voor elk transport probleem een passende oplossing te vinden! We houden ons hoofd koel en bieden klant-en-klare oplossingen!

Rick Huissen
Tijn Nieuwendijk
Lex Appel
Bart Kroes
Kom in contact!